De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (2024)

Aug 07, 2021 by apost team

Het is bijna niet te geloven dat de legendarische Patrick Swayze al meer dan tien jaar geleden is overleden. Swayze was al een ster vóór "Dirty Dancing" en "Ghost", en zal voor altijd in ons hart blijven. Helaas overleed Swayze op 14 september 2009, na een zware strijd tegen alvleesklierkanker. Lisa Niemi, de vrouw met wie hij 34 jaar lang getrouwd was, bleef de hele tijd aan zijn zijde.

Niemi schreef in 2011 memoires getiteld "Worth Fighting For". De Daily Mail publiceerde het verhaal van Niemi waarin ze vertelt over de laatste woorden van Swayze voordat hij langzaam in een coma gleed. "Mijn laatste woorden tegen Patrick? 'Ik hou van je' en dat waren zijn laatste woorden tegen mij. Nadat ik hem thuis had gebracht, ging het heel snel", schreef Niemi.

Het was een maandagochtend toen Niemi wakker werd en hem kleine teugjes lucht hoorde happen. Ze zei dat ze een bijna kinderlijk gevoel had bij wat er gebeurde. Ze wist dat het zijn tijd was om te gaan. Tien jaar na het vroegtijdige overlijden van de acteur is er een nieuwe documentaire uitgezonden. De documentaire heet "I Am Patrick Swayze" en Niemi is erin te zien. In de documentaire vertelt ze over haar tijd met Buddy, haar bijnaam voor haar overleden man. Ze vertelt hoe ze lang geleden het podium opliep, in zijn ogen keek en meteen verliefd op hem werd.

Het stel ontmoette elkaar toen ze tieners waren en trouwde in 1975. Dit was vier jaar voordat Swayze zijn filmdebuut maakte in "Skatetown USA", een film over rollerdisco. De tortelduifjes bleven bij elkaar tot Swayze in 2009 overleed.

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (1) Patrick Swayze, Lisa Niemi (1979), (Frank Edwards/Fotos International/Getty Images)

Niemi sprak met Entertainment Tonight over hoe vreselijk het was om haar man te zien vechten tegen kanker.

"Het is het ergste ter wereld om mee te maken, elke dag vecht je voor het leven van die persoon", zei ze. "Ik weet dat hij elke dag vocht voor zichzelf... Hij bleef nog 22 maanden in leven, wat een wonder was gezien de diagnose die hij had gekregen".

De documentaire gaat niet alleen over zijn hoogtepunten, maar er wordt ook uitgebreid ingegaan over zijn problemen met alcohol. Niemi zei dat hij leuk en vreugdevol was tot hij alleen was. Dan stortte hij in, waardoor hun relatie gespannen en moeilijk werd. Hun huwelijk liep niet altijd over rozen, maar Niemi bleef van hem houden, en doet dat nog steeds. Volgens Niemi nam Swayze een rol aan in de show, "The Beast", terwijl hij vocht tegen alvleesklierkanker. Ze zei dat Swayze veranderde tijdens zijn tijd op de set. Terwijl hij veel tijd in bed had doorgebracht, gaf het verblijf in Chicago hem een enorme energiestoot.

"Ik stond versteld van de enorme hoeveelheid energie die hij plots had. Het was alsof hij weer zichzelf was, hij ging zonder stoppen door. Ik had Patrick terug. Hij toonde zelfs af en toe wat typisch gedrag voor een "ster", de dingen waar ik altijd gek van werd, zoals op het laatste moment willekeurige eisen stellen en plotseling de onbetwistbare autoriteit zijn over... gewoon alles in het universum", schreef Niemi in haar memoires.

Ze vermelde ook dat Swayze nooit wilde dat zijn werk eenvoudiger zou worden, alleen omdat hij aan kanker leed. Zelfs toen zijn personage over een muur moest springen, stond hij erop dat te doen in plaats van de stuntman die was ingehuurd.

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (3) Patrick Swayze (1982), (Michael Ochs Archives/Getty Images)

Niemi hield vol dat het werken op de set van de show ervoor zorgde dat Swayze zich sterker en gelukkiger voelde, ondanks zijn diagnose.

In iets minder dan twee jaar na de eerste diagnose bezweek Swayze op 14 september 2009 aan alvleesklierkanker. "I Am Patrick Swayze" kwam uit op 18 augustus 2019, tevens de verjaardag van de acteur. Zelfs tien jaar later willen de fans van de knappe ster nog steeds alles over hem te weten komen.

Patrick Swayze werd geboren in Houston in de staat Texas op 18 augustus 1952 en hij was voorbestemd om een danser en ster te worden. Zijn moeder Patsy was eigenares van een dansstudio in de stad. Patrick groeide letterlijk op in de danswereld en leerde er vele dansstijlen voordat hij naar New York City verhuisde om zijn balletopleiding te voltooien aan de Joffrey Ballet School.

Al snel kreeg Swayze een rol als Danny Zuko op Broadway, waarbij hij voor het eerst zijn opleiding als danser met acteren combineerde, een formule die hem veel succes zou brengen. Hierna volgden kleine rolletjes op televisie, gevolgd door zijn eerste belangrijke rol als de oudere broer in "The Outsiders" van Francis Ford Coppola.

Hij zou pas echt beroemd worden in 1987 door zijn rol in de film " “Dirty Dancing". De film werd in augustus van 1987 uitgebracht en werd onverwacht een kaskraker. In de film speelden geen grote sterren mee en hij werd geregisseerd door een ongekende regisseur. Het was ook niet de bedoeling dat de film een grote release zou krijgen. Het was de bedoeling om de film een weekje in de bioscoop te laten draaien en daarna rechtstreeks op video uit te brengen.

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (4) Lisa Niemi, Patrick Swayze (1987), (Images Press/IMAGES/Getty Images)

Sommige critici zoals Roger Ebert bekritiseerden de film, maar andere critici prezen hem omdat de film een frisse kijk op dans en romantiek bracht.

"Het dansen in de film brengt de sensuele dromerigheid van de liedjes naar boven", schreef Pauline Kael in haar recensie voor The New Yorker in 1987. "'Dirty Dancing', wat een geweldige titel, is zo'n luchtige terugblik op hoe het was om op te groeien in de jaren zestig (of een andere periode) waardoor je vrolijk lachend de cinemazaal verlaat".

Dirty Dancing oversteeg alle verwachtingen. "Dirty Dancing" was zo'n succes dat het de eerste film werd waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren op VHS werden verkocht.

De soundtrack van de film, een belangrijk deel van de aantrekkingskracht van de film, was ook ongelofelijk succesvol. Het hoofdnummer van de film, "(I've Had) The Time of My Life" won zowel een Golden Globe als een Academy Awards voor Best Original Song, en een Grammy Award voor Best Duet.

Frank Previte, de relatief onbekende leadzanger van de rockband Franke and the Knockouts, schreef eind jaren tachtig mee aan het nummer voor de soundtrack van "Dirty Dancing". In een interview uit 2020 met American Songwriter, vertelde Previte over hoe het nummer ontstond. De songwriter legde uit dat Jimmy Lenner, de muziekregisseur van "Dirty Dancing" hem plots opbelde, hem een korte beschrijving gaf van de film, en hem vroeg om een nummer van 7 minuten voor de film te schrijven. Aanvankelijk was Previte wat terughoudend, maar op een dag kreeg hij een ingeving toen hij over de Garden State Parkway reed. En de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (5) Patrick Swayze, Lisa Niemi (1988), (Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc/Getty Images)

"Toen ik Patrick op de Oscars ontmoette, vertelde hij mij: 'je hebt geen idee wat dit nummer heeft gedaan voor deze film... We luisterden naar 149 nummers en we haatten ze allemaal... We vonden dat de film geen einde had en dat de film ging mislukken. Toen luisterden naar we het bandje waarop jij en Rachele Cappelli "Time of My Life" zingen. We filmden op jouw nummer en aan het einde van de dag keken we elkaar allemaal aan en zeiden: 'wauw, wat is dit? Het einde is prachtig! Laten we deze film maken! Het veranderde alles voor hen", vertelde Previte aan American Songwriter.

Uiteindelijk leverde de film Swayze een Golden Globe nominatie op voor Beste Acteur en kon hij zijn formele danstraining tonen. Naast het acteren en dansen in de film, schreef Swayze mee aan een nummer van het album van de film, "She's Like the Wind". Dit nummer werd een top 10 hit, waardoor ook zijn zangtalent bekend werd.

Door dit succes werd Swayze een vaste waarde in Hollywood, met hoofdrollen in films als "Road House", "Ghost" en "Point Break". Tijdens zijn carrière werd hij drie keer genomineerd voor een Golden Globe, ontving hij tal van prijzen en kreeg hij in 1997 een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Na het hoogtepunt van zijn carrière bleef hij acteren en keerde hij zelfs terug naar het theater, waar hij in 2006 zijn debuut op West end maakte in de musical, "Guys and Dolls". In deze periode vertolkte hij ook interessantere rollen, zoals die van motivatiespreker in "Donnie Darko" en was hij coproducent en hoofdrolspeler in de dansfilm, " One Last Dance” samen met zijn vrouw Niemi.

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (6) Patrick Swayze (1990), (Tim Roney/Getty Images)

De laatste rol die hij vertolkte was als FBI-agent in de televisieserie "The Beast".

De nalatenschap van Swayze leeft niet alleen verder in zijn films die door velen geliefd zijn, maar ook in de herinnering van mensen die het geluk hadden zijn pad te hebben gekruist. Dit geld voor zijn vrouw, maar ook voor zijn collega's.

Na zijn dood in september 2009 bevestigde de grote hoeveelheid aan steunberichten van zijn beroemde collega's alleen maar hoe geweldig hij was. In een artikel gepubliceerd in Entertainment Weekly zei Jennifer Grey, de tegenspeelster van Swayze in "Dirty Dancing": Patrick was een zeldzame en mooie combinatie van pure mannelijkheid en ongelofelijke sierlijkheid. Hij was knap en sterk, hij was een echte cowboy met een teder hart".

Whoopi Goldberg had het volgende te zeggen over haar tegenspeler in "Ghost": "Patrick was echt een goede man, een grappige man en iemand aan wie ik oneindig veel te danken heb. Ik geloof in de boodschap van 'Ghost', dus hij zal altijd dichtbij zijn".

Net als "Dirty Dancing" was "Ghost" een ongelooflijk succesvolle film en zal voor altijd belangrijk blijven voor de nalatenschap van de overleden acteur. De bekroonde acteur gaf zelf toe dat hij trots was op de film.

"Ik moest iets doen wat het publiek positief zou beïnvloeden, waardoor ze zich beter zouden voelen over hun leven en waarderen wat ze hebben", zei Swayze over de film in een interview met The San Francisco Chronicle in 1990.

En dat deed de film ook!

"Als je er nu weer naar kijkt, vind je het thema misschien een beetje gedateerd en de geest van Sam (of iemand anders) had Molly moeten vertellen dat ze de sloten van haar appartement moest veranderen", schreef Peter Bradshaw in zijn recensie van de film voor The Guardian in 2020.

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (7) Patrick Swayze, Lisa Niemi (1992), (Kypros/Hulton Archive/Getty Images)

Maar Swayze heeft veel charme en Moore geeft alles wat ze heeft, ondanks het feit dat ze steeds op het punt staat te worden overtroffen door Goldberg en Swayze. Er is een soort van gekke Hollywood-magie", vervolgt hij.

Niemi eert Swayze ook nog regelmatig en post vaak op Instagram om de herinnering aan hem levend te houden. Ze hertrouwde in 2014 met de juwelier Albert DePrisco, toch zal haar liefde voor Swayze waarschijnlijk nooit eindigen. In 2014 vertelde ze People Magazine hoe haar liefde voor beide mannen nooit in conflict was, totdat DePrisco haar vroeg met hem te trouwen. Ze twijfelde of ze zou trouwen, maar uiteindelijk nam ze een "sprong in het ongewisse" en besloot het te doen. Ze vertelde het tijdschrift:

"Albert wist dat ik nog steeds van Patrick hield en altijd van hem zou houden, en hij zei tegen me: 'en ik weet dat jij van mij houdt, en ik van jou'. Hoe kon ik niet met deze man trouwen? Toen ik de tijd kreeg om de verandering die mijn leven zou ondergaan te verwerken, werden mijn twijfels steeds minder en werd ik steeds zekerder".

De liefde en toewijding die Niemi voor Swayze heeft, zijn er nog steeds.

Ze post regelmatig over hem op haar sociale media en op 14 september 2020, 11 jaar na zijn dood, deelde ze een ontroerende post op Instagram die luidde als volgt:

"Vandaag vieren we een wonderbaarlijk sterke, gevoelige en speciale man op de 11e verjaardag van zijn overlijden. Je wordt zo gemist. Ik kan het niet helpen maar ik voel me verdrietig vandaag (en de hele afgelopen week). Wat een weg hebben we afgelegd! Ik voel me gezegend, zelfs met tranen".

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (8) Patrick Swayze, Lisa Niemi (2007), (Denise Truscello/WireImage/Getty Images)

Niemi heeft zelfs haar tijd gewijd aan het helpen verspreiden van bewustzijn in de strijd tegen alvleesklierkanker.

Het was oneerlijk dat Patrick stierf aan alvleesklierkanker, en het is oneerlijk dat er dit jaar nog duizenden zullen sterven", a href="https://www.pancan.org/stories/caregivers-families/lisa-niemi-swayze-continues-patricks-fight/">zei

Niemi in een interview uit 2020 met de Pancreatic Cancer Action Network. Maar voor degenen onder ons die achterblijven, is het aan ons om aan te dringen op verandering. Zelfs als het een klein stukje van ons hart kost om het te doen, is het de moeite waard".

Volgens de Hirshberg Foundation for Pancreatic Cancer Research zullen er in 2020 ongeveer 60.000 Amerikanen gediagnosticeerd worden met alvleesklierkanker, en zullen er meer dan 48.000 aan overlijden. Dit komt omdat alvleesklierkanker een van de hoogste sterftecijfers heeft en omdat het moeilijk op te sporen is.

Niemi was onlangs te zien op de show "The Doctors” om te praten over de tragische en dodelijke ziekte, en plaatste ook berichten op haar sociale media tijdens de Pancreatic Cancer Awareness Month in november.

"Patrick heeft zo hard en heldhaftig gevochten, en omdat hij er niet meer is, betekent dat niet dat het gevecht voorbij is. Ik ben betrokken bij een ongelooflijke organisatie genaamd Pancreatic Cancer Action Network", zei Niemi op "The Doctors" in november 2020.

"Het is een veelzijdige organisatie. Ze doen aan onderzoek, we houden optochten in Washington, en ze doen gewoon absoluut ongelofelijk werk", voegde ze eraan toe.

Patrick Swayze was uniek en zijn decennialange huwelijk met Niemi is bijna ongeëvenaard. Haar toewijding aan hem gedurende zijn hele leven en zelfs na zijn overlijden is een bewijs van hun liefde. Zelfs jaren na zijn dood is het werk dat ze doet om zijn herinnering levend te houden en ook om bewustzijn te verspreiden over de ziekte die hem het leven kostte, werkelijk inspirerend.

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (9) Lisa Niemi Swayze (2012), (Bobby Bank/WireImage/Getty Images)

Ben jij een fan van Patrick Swayze? Wat is je favoriete film waarin hij meespeelt? Laat het ons weten en deel dit artikel ook met je vrienden en familieleden.

Scrol verder voor meer verhalen

De echtgenote van Patrick Swayze verbreekt na 11 jaar de stilte over onbevestigde kwestie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6210

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.