Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (2024)

Wat doet juicing voor je gezondheid?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen:

Juicing: het klinkt gezond en dat is het ook!

Met juicen drink je de sappen van groenten en fruit vanwege hun voedingswaarde. Maar mensen juicen om verschillende redenen, zoals het versterken van de weerstand, het ontgiften van je lichaam, afvallen met een sapkuur en het krijgen van meer energie.

Omdat met juicing sap van de pulp gescheiden is, wordt het veel sneller door het lichaam opgenomen dan groente- en fruitstukken die vezelrijk zijn. Op die manier kunnen gezonde juices als een heerlijke dorstlesser dienen en je lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om optimaal te presteren zonder je spijsvertering te belasten.

Wat zijn de voordelen van dagelijks juicen?

Wat zijn mijn bevindingen met juicing? Dat ga ik je nu vertellen. Hieronder heb ik alle voordelen en nadelen van juicing voor je op een rijtje gezet:

Voordeel #1: je eet meer groenten en fruit

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (1)

Ben jij iemand die te weinig groente en fruit eet? Of wil je een gezonde aanvulling op je dagelijkse voeding? Dan kan juicing een geweldige manier zijn om meer groente en fruit binnen te krijgen.

Want wees eens eerlijk, hoe vaak probeer je nieuwe groente- en fruitsoorten uit? De meeste mensen ervaren een sleur als het om eten gaat. Elke dag precies hetzelfde eten is niet goed voor je gezondheid. En groente staat niet bij veel mensen bovenaan het lijstje.

Je lichaam heeft grote verscheidenheid aan groenten, fruit en eiwitten nodig om ervoor te zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Juicen met verse groentesapjes zijn een goede aanvulling op een gezond eetpatroon.

Dus geniet ervan en blijf weg van suikerrijke sapjes (hierover meer in nadeel #2)!

Juicing is ook handig als je in de ochtend geen tijd hebt om te genieten van een gezonde maaltijd. Sapjes zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar en kunnen makkelijk worden meegenomen naar je werk of als gezond tussendoortje worden genomen.

Voordeel #2: versnelt de opname van voedingsstoffen

Met juicing krijg je het grootste deel van de vitamines en mineralen van een vrucht, omdat deze zich in het sap bevinden.

Doordat met juicing de onoplosbare vezels uit het sap wordt gehaald (vezels vertragen de opname van micronutriënten), komen de voedingsstoffen veel sneller in je bloedbaan terecht.

Het lichaam hoeft weinig moeite te doen om deze voedingsstoffen op te nemen wanneer onoplosbare vezels zijn verwijderd.

Dit is met name gunstig voor mensen die gestrest of herstellende zijn of aan een spijsverteringstoornis of een andere aandoening lijden.

Voordeel #3: ondersteunt je immuunsysteem

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (2)

Om de kracht van ons immuunsysteem op peil te houden is het belangrijk dat we voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Met name groenten en fruit zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen en noodzakelijk voor een optimale gezondheid en het bestrijden van ziekten.

Dit komt omdat vitamines en mineralen betrokken zijn bij vele processen in je lichaam. Bovendien kunnen bepaalde vitamines en mineralen als antioxidanten werken.

Door te juicen kun je gevaarlijke tekorten van vitamines en mineralen voorkomen. Bovendien zijn gezonde sapjes rijk aan antioxidanten die oxidatieve stress in het lichaam verminderen en (laaggradige) ontstekingen bestrijden. Hierdoor wordt een gezond immuunsysteem ondersteund.

Voordeel #4: helpt je lichaam te ontgiften

Dagelijks worden we blootgesteld aan toxische stoffen. Juicing kan de ontgifting van het lichaam bevorderen.

Hoe? Door het lichaam te helpen met het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen die het immuunsysteem onderdrukken en allerlei klachten veroorzaken.

Om het lichaam te reinigen met voedingsrijke sapjes kun je regelmatig een sapvasten kuur doen van 1, 3 of 5 dagen.

Voordeel #5: draagt bij aan gewichtsverlies

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (3)

Als je gewicht verliest en er stralend uitziet… Dan valt het de mensen om je heen meteen op. Ze zullen de positieve veranderingen in je uiterlijk direct opmerken.

Door een juice cleanse te volgen met sapjes kun je in enkele dagen flink wat gewicht verliezen. Dit komt doordat je een tijdens een sapkuur een calorietekort creëert (bron).

In een onderzoek uit 2017 werden 20 gezonde volwassen deelnemers op een sapkuur gezet gedurende 3 dagen (bron). De deelnemers moesten 6 sapjes per dag drinken als onderdeel van een 3-daagse sapvasten kuur. Vervolgens werd de deelnemers verzocht om 14 dagen normaal te eten. Wat bleek? Zelfs nadat de deelnemers teruggingen naar hun oude eetpatroon, bleef hun verloren gewicht eraf.

Dat laat zien dat het darmmicrobioom bij mensen verandert naarmate ze gezonder gaan eten.

Voordeel #6: boordevol met antioxidanten

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (4)

Het aanleren van gezonde eetgewoonten is een van de beste manieren om je inname van antioxidanten te verhogen.

Hoewel de meeste mensen weten dat groenten en fruit de basis vormen van een gezond voedingspatroon, krijgen ze er te weinig van. En dat is zonde want juist deze voedingsbronnen zijn rijk aan antioxidanten.

Antioxidanten zijn belangrijk voor je gezondheid omdat ze kunnen beschermen tegen vrije radicalen die celbeschadiging veroorzaken, ook wel oxidatieve stress genoemd.

Door te juicen kun je veel antioxidanten in één groot glas krijgen die van nature in groenten en fruit aanwezig zijn.

Het drinken van sappen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals die met kurkuma, boerenkool en gember, kan oxidatieve stress in je lichaam helpen verminderen en de immuunfunctie versterken.

Zoek je voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten? Lees hier 30 natuurlijke producten met veel antioxidanten.

Voordeel #7: je eet gevarieerd met juicing

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (5)

Heb je ooit gehoord of gelezen dat het belangrijk is om ‘alle kleuren van de regenboog’ te eten? Daar zit zeker een kern van waarheid in.

Om ervoor te zorgen dat je een brede verscheidenheid aan plantaardige voeding eet, wil je zoveel mogelijk verschillende kleuren eten.

Dit is door een gebrek aan tijd (of omdat je bepaalde groenten en fruit niet lekker vindt) niet altijd haalbaar. Dit is waar juicen kan helpen! De geur en smaak van groenten en fruit veranderen wanneer ze worden gemengd met andere plantaardige ingrediënten.

Door te juicen kun je een verscheidenheid aan groente- en fruitsoorten combineren. Het voordeel hiervan is dat je veel groenten en fruit kunt uitproberen die je anders nooit zou eten. Op die manier kun je toch de belangrijke voedingsstoffen in je voedingspatroon opnemen.

En wat doe je met porties groenten en fruit in je koelkast die nog goed zijn, maar te weinig om er een maaltijd van te maken? De meeste mensen gooien de resten weg. En dat is zonde. Door te juicen kun je deze porties nog gebruiken. Gooi natuurlijk wel altijd producten weg die er bedorven uitzien.

Wat zijn de nadelen van juicing?

Juicing kent ook een aantal nadelen. Dat heeft met name te maken met de ingrediënten die worden gebruikt. Ik ga je uitleggen hoe het precies zit:

Nadeel #1: sommige juices zitten vol met fruit

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (6)

Wanneer mensen gezonder willen leven, dan vervangen ze vaak hun drankjes met ongezonde sapjes zoals appelsap of sinaasappelsap.

Het probleem van deze vruchtensappen is dat ze net zo slecht zijn als frisdrank. Geloof je me niet? Kijk eens naar het etiket van een pak Coolbest en je zult zien dat ze rijk zijn aan suikers. Ook onderzoek heeft aangetoond dat de meeste vruchtensappen net zo slecht zijn als cola frisdrank (bron).

Het beste is om meer groenten te persen om de hoeveelheid suiker in je sapjes te verminderen. Daarom zijn gezonde slowjuice sapjes van HappyJuicy een geschenk uit de hemel.

Deze sapjes bevatten minimaal 70% groente en zijn vrij van toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen. En dit is een van de beste juicing tips die ik je kan geven: het grootste deel van de sapjes die je drinkt moet groente bevatten.

Nadeel #2: sappen die een HPP-behandeling ondergaan hebben

High Pressure Processing oftewel HPP is een hogedruk techniek die aan populariteit wint binnen de drankindustrie.

Dit is een verwerkingsproces dat voedsel converteert en steriliseert door zeer hoge druk toe te passen in plaats van hitte. De hoge druk doodt bepaalde micro-organismen en enzymen. Daarmee haal je dus veel gezonde voedingsstoffen weg die juist groenten en fruit zo gezond maken.

Van de meeste sapjes die je in de supermarkt schappen liggen is het overgrote deel HPP gemaakt. HPP verlengt aanzienlijk de houdbaarheid van sapjes en zijn daardoor gemakkelijker te vervoeren en te verkopen. Maar heel gezond zijn deze juices dus niet.

Pas daarom op met welke sapjes je drinkt. HPP juices zijn namelijk sapjes van lage kwaliteit die je beter niet kunt bestellen.

Nadeel #3: juicen kan duur en tijdrovend zijn

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (7)

Juicen kan duur zijn vanwege de apparaten en ingrediënten die je moet aanschaffen.

Zelfs als je een juicer hebt, heb je veel groenten en fruit nodig om er een behoorlijke hoeveelheid sap uit te krijgen.

Het bedenken van gezonde juice recepten kan ook vermoeiend zijn, zeker wanneer je na een lange dag werken thuiskomt en het liefste je verstand op nul wilt zetten.

Daarnaast kan het wassen, schillen, snijden, persen en opruimen van alle afval een hoop gedoe zijn. Rotzooi waar je niet op zit te wachten. Gelukkig heeft HappyJuicy hiervoor met betaalbare en gezonde groentesapjes de oplossing bedacht:

Juicing met heerlijke sapjes voor een gezonde leefstijl

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (8)

Zoals je ziet maakt het productieproces van juices een wereld van verschil als het gaat om voedingswaarde en smaak.

Want hoe je eruit ziet en voelt is een natuurlijk gevolg van wat je eet en drinkt. Dat wist jij al. Voor het drinken van verse en gezonde sapjes maakt het niet uit welke tijd van het jaar het is. Je immuunsysteem kan altijd wel een boost gebruiken!

Voor maximale voedingswaarde maakt HappyJuicy gebruik van cold pressed slowjuice. In tegenstelling tot een sapcentrifuge, genereert de koude perstechniek geen warmte bij het onttrekken van het sap uit groenten en fruit. Dit heeft als voordeel dat de voedingsstoffen optimaal behouden blijven.

De sapjes van HappyJuicy zjin samengesteld door een voedingsdeskundige, die gelet heeft op de juiste combinaties van groenten en fruit voor een optimale voedingswaarde en smaakgenot!

Het sap wordt in flesjes gebotteld en ingevroren aan huis geleverd op de door jou gewenste dag en tijd. In de vriezer zijn de sapjes ten minste 6 maanden goed.

Sapjes verrijkt met superfoods

Deze sappen zijn ook verrijkt met extra gezonde superfoods, kruiden en specerijen, zoals kurkuma en gember, die een waslijst aan gezondheidsvoordelen hebben.

Dat maakt deze groentesapjes geweldige krachtpatsers om de dag goed mee te beginnen.

Wil je de kracht van gezonde voeding en biologische groentesapjes van HappyJuicy zelf ontdekken?

Klik hier voor meer informatie en om de lekkerste sapjes te bestellen met de hoogste korting.

Het is de ideale manier om af te vallen of te detoxen en ze zijn ontzettend lekker!

Met een HappyJuicy sapkuur pakket weet je dat je kwaliteit in huis haalt en geniet je van heerlijke smaakvariaties zonder dat je zelf in de keuken hoeft te stressen.

Bovendien zit bij dit sapkuur pakket een handig schema zodat je altijd weet wat je moet drinken. Alles is dus al van tevoren voor je bedacht, je hoeft alleen de stappen te volgen. HappyJuicy neemt je alle zorg uit handen. Wel zo gemakkelijk en fijn!

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (9)

3 Juicing recepten voor sapvasten of detox

Begin je dag goed met deze heerlijke juicing recepten vol groenten en wat fruit!

Groentesapjes die zijn geperst met een slowjuicer bevatten van weinig calorieën en zitten vol met vitamines en mineralen. Voor een goede start van de dag is het

Als je geen sapcentrifuge hebt dan kun je een blender gebruiken en in plaats daarvan groene smoothies maken.

Je hoeft de stelen van groenten niet te verwijderen, gewoon wassen en bijsnijden.

Wat is er nou lekkerder en makkelijker dan op deze manier je dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnenkrijgen? Enjoy!

Juicing recept #1: gember met wortel detox sap

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (10)

Dit sapje zit vol met natuurlijke ingrediënten die je weerstand versterken. Gember bijvoorbeeld helpt ontstekingen te verlichten en heeft ook een positieve invloed op onze spijsvertering.

Ingrediënten:

  • 5 wortelen
  • 1 sinaasappel
  • 1 knop gember
  • 1 komkommer

Bereidingswijze:

Was alle ingrediënten grondig. Voeg alle ingrediënten toe aan de juicer. Roer het sap voorzichtig en serveer direct. Geniet van je sapje!

Juicing recept #2: rode bieten booster

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (11)

Ingrediënten:

  • 2 rode bieten
  • 1 rode appel
  • 2 cm gember
  • 300 ml water

Bereidingswijze:

Was alle ingrediënten grondig. Snijd de stengels bleekselderij in kleine stukjes. Verwijder met een mesje het klokhuis en de pitten. Voeg vervolgens de ingrediënten in de slowjuicer en serveer direct.

Juicing recept #3: barstensvol boerenkool

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (12)

Om een gezond groentesapje te maken heb je geen tientallen ingrediënten nodig. Alles wat je nodig hebt is boerenkool!

Boerenkoolsap kan wat bitter smaken als je het nog nooit hebt gedronken. Het toevoegen van een beetje citroen en appel helpt de bittere smaak te verminderen.

Ingrediënten:

  • 2 handen boerenkool (grof gesneden)
  • 1 citroen (geschild en in stukjes gesneden)
  • 3 cm gember (geschild)
  • 1 appel (zonder klokhuis en in partjes gesneden)
  • 4 hele stengels bleekselderij

Bereidingswijze:

Was alle ingrediënten grondig en bereid de groente. Voeg de ingrediënten toe in de slowjuicer.

Zoals je ziet zijn er eindeloze smaakcombinaties en juicing recepten die je kunt proberen. Juicen als ontbijt is een van de gemakkelijkste manieren om de groenteconsumptie bij volwassenen te verhogen (bron).

Persoonlijk beschouw ik een gezond sapje als een vast onderdeel van mijn ontbijt. Echter zijn er veel mensen die zweren bij een maandelijkse sapkuur om hun lichaam te ontgiften. Een 1, 3 of 5-daagse detox sapkuur haal je onder andere hier bij HappyJuicy.

Als je een druk leven leidt en toch met je gezondheid bezig wilt zijn, dan zijn deze sapjes uitstekende keuzes om je dorst te lessen en een gezonde aanvulling op je eetpatroon. Je kunt de sapjes meenemen of je kunt ze invriezen voor later gebruik.

Wil je ook afvallen met juicen en optimaal resultaat behalen?

Klik hier en ga direct naar deze pagina om een juicing detox kuur uit te proberen met de hoogste korting.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Juicing: 7 Voordelen en 3 Nadelen + 3 Recepten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6048

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.